rar_files

Åpne RAR-fil

rar_files

Har du lastet ned en fil og nå har du ikke peiling hvordan man åpner den?
Når man laster ned spill, programmer eller film, så er de ofte pakket i mindre pakker. De er pakket slik for å kunne holde en høy hastighet ved overføring fra servere til brukere som deg. Filene har ofte filenavn som: .r001, .r002, .r003 og så videre. Fra nå av trenger du ikke søke etter hjelp lengre!

Filene er en samling av komprimerte filer som inneholder en eller flere større filer. De er som regel pakket med et program som heter WinRar og det er det samme programmet som hjelper deg med å pakke dem ut igjen.

 

Hva nå?

Først må du laste ned WinRAR, det finnes gratis versjon og betalt versjon så du kan selv velge hvilken du vil ha. www.rarlab.com Etter at du har installert WinRAR kan du åpne mappen som inneholder alle de rare filene dine.

extract_rar

En av filene skal være en .rar fil, hvis du ikke kan se fil typen så må du endre innstillingene i Windows Explorer først. Trykk på Verktøy i Utforskeren og velg Mappealternativer. Klikk på fanen Vis og fjern haken på ruten"Skjul filetternavn for kjente filtyper" og trykk OK.

Nå bør du se en fil som slutter på .rar (eller en .r00-fil) Dobbelklikk på filen, den vil nå bli åpnet i WinRar. Trykk på knappen Extract og velg hvor du vil pakke ut innholdet.

Hvis du ikke finner en .rar fil så velger du bare å åpne en av de andre i Winrar. Den enkleste måten er da å Starte Winrar og bla seg fram til mappen hvor .r00-filene finnes.

Etter at WinRar har pakket ut filen(e) så skal du etter planen ha en eller flere filer klar for bruk. I dette eksemplet pakket vi ut en .iso fil. ISO filer er en en 100% kopi av den orginale cd'en eller dvd'en og kan brennes direkte på en ny CD eller DVD

rar_finished

Alternativt kan du pakke ut filen ved å høyreklikke en av r00/rar filene og velge "Extract here".

open_rar


7-zip 7-Zip - For å åpne zip fil, rar fil eller .7z filer trenger man et program.
7-Zip er et meget kraftig pakkeprogram som kan åpne og pakke de fleste filtypene. 7-zip bruker også det nye "7z" formatet, som gjør at du kan pakke flere filer inn i en bitteliten fil. 7-Zip er gratis og veldig enkelt å bruker. (Anbefales)