ZIP, RAR, 7Z filer

Har du lastet ned en fil og nå har du ikke peiling hvordan man åpner den?

Når man laster ned store spill, programmer, eller filmer, så er de ofte pakket i mindre pakker. De er pakket slik for å kunne holde en høy hastighet ved overføring, fra servere til brukere som deg. Filene har ofte filenavn som: *,zip, *.rar, *.7z, .r001, .r002, .r003 og så videre. 

rar_files

Filene er altså komprimerte filer som inneholder en, eller flere større filer. De er som regel pakket med et program som heter WinZip, WinRAR, WinAce, PeaZip, 7-Zip, osv. og det er det samme programmet som hjelper deg med å pakke dem ut igjen.

Hva nå?

Først må du laste ned 7-Zip eller WinRAR. (Det finnes gratis versjon og betalt versjon). Etter at du har installert programmet kan du åpne mappen som inneholder alle de rare filene dine.

En av filene er hovedfilen, hvis du ikke kan se fil typene, så må du endre innstillingene i Windows Explorer først. Trykk på Verktøy i Utforskeren og velg Mappealternativer. Klikk på fanen Vis og fjern haken på ruten"Skjul filetternavn for kjente filtyper" og trykk OK.

extract_rar

Nå bør du se en fil som slutter på .rar, eller .7z, eller .zip. Dobbelklikk på filen, den vil nå bli åpnet i 7-zip eller WinRar. Trykk på knappen Extract og velg hvor du vil pakke ut innholdet.

Etter at programmet har pakket ut filen(e) så skal du etter planen ha en, eller flere filer, klar for bruk. I dette eksemplet pakket vi ut en .iso fil. - ISO filer er en kopi av de cd eller dvd og kan brennes direkte på en ny CD- eller DVD-plate.

rar_finished

7-zip 7-Zip - For å åpne zip fil, rar fil eller .7z filer trenger man et program.
7-Zip er et meget kraftig pakkeprogram som kan åpne og pakke de fleste filtypene. 7-zip bruker også det nye "7z" formatet, som gjør at du kan pakke flere filer inn i en bitteliten fil. 7-Zip er gratis og veldig enkelt å bruke. Anbefales!

WinRARWinRAR - For å åpne zip filer, rar filer eller .7z filer trenger man et program.
RarLab har laget WinRAR som er et meget populært pakkeprogram. WinRAR bruker "rar" formatet, som gjør at du kan pakke flere filer inn i en liten fil. WinRAR finnes som kjøpt og gratis program og enkelt å bruke.